Türkiye'de Yasaklanan Site Sayısı 50 Bini Geçti



Engelli Web'in verilerine göre, Ağustos ayı itibariyle ülkemizde yasaklanan sitelerin sayısı 50 bini geçti. Yetkililerce yapılan açıklamaya göre engellemelerin%91.4'ünün TİB tarafından yapıldığı, diğer engellemelerin ise mahkemelersavcılıklar ve YSK tarafından gerçekleştirildiği açıklandı.
 

 Kaç site yasaklandı?

Dikkat çekici rakamlardan bir tanesi de TİB'in engellediği site sayısının zamanla inanılmaz artışlara uğraması.2008'de engellenen site sayısı 835'ken, bu sayı 2011'de6.5062013'te ise 15.418 olarak açıklandı. Yasaklanan sitelerdeki artışla ilgili The Wall Street Journal Türkiye'nin sorularını yanıtlayan Engelli Web yetkilisi, artışın özellikle 2013'teki "Gezi Parkı Direnişleri" sırasında halkın internet üzerinden örgütlenmesiyle sıçrayış gösterdiğini açıkladı. Ayrıca yakın zamanda torba yasa ile TİB'in yetkilerinin genişletilmesi, yasaklanan site sayısının artmasına neden oldu.

Bu yıl erişime engellenen site sayısı 50.918 olarak açıklanırken, 51.043 site için erişime engelleme kararı verildiği belirtildi. 
 

 Engelli Web ne zaman kuruldu?

6 kişiden oluşan Engelli Web ekibi, 2008 yılında erişime engellenmiş internet sitelerini ve IP adreslerini listelemek amacıyla kuruldu. Listenin ziyaretçiler tarafından şekillendirildiğini belirten yetkililer, şikayet edilen her web sitesini teker teker kontrol ederek veri tabanına eklediklerini belirttiler.
SHARE

Unknown

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder